η γύρη

Πώς παράγετε η γύρη

Οι γυρεοσυλλέκτριες μέλισσες επισκέπτονται σε κάθε ταξίδι τους περίπου 300 λουλούδια για να συλλέξουν ένα πλήρες φορτίο γύρης, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η μέλισσα έχει μεγάλη ανθική σταθερότητα, δηλαδή πάει στα άνθη ενός φυτού συνέχεια για συλλογή γύρης ή νέκταρος.

Η Ελληνική χλωρίδα είναι γενικά από τις πιο πλούσιες των Μεσογειακών χωρών, σ’ αυτό βοηθά η μεγάλη ηλιοφάνεια, το κλίμα και τα συστατικά του εδάφους και έτσι αναπτύσσεται μεγάλος αριθμός μελιτογόνων αλλά και γυρεοδοτικών φυτών.

 

Η χημική ανάλυση της γύρης

01) Πρωτεϊνες: που φθάνουν στο 40%,

02) Aμινοξέα:βαλίνη, τρυπτοφάνη, λυσίνη, μεθιονίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, θρενίνη, ιστιδίνη, αργινίνη, γλουταμενικό οξύ, ασπαραγινικό οξύ κ.α.

03) Βιταμίνες: Β1, Β2, Β5, Β6, C, Ε, A, P ή R Παντοθενικό οξύ, βιοτίνη, φολικό οξύ, κλπ

04) Ένζυμα: Αμυλάση, ιμβερτάση, καταλάση, φωσφατάση κλπ.

05) Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: κάλιο, βάριο, χλώριο, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, βανάδιο, βολφράμιο, ιρίδιο, κάδμιο κλπ.

 

Βιολογικά δραστικά συστατικά της γύρης

01) Φλαβονοειδή

02) Νουκλεϊνικά

03) Ριβονουκλεϊνικά οξέα

04) Λευκοαντοκυάνες

05) Χλωρογόνες

06) Τριτερπενικό οξύ

07) Αντιβιοτικές ουσίες

08) Ζάχαρα: οι υδατάνθρακες νέκταρος σε ποσοστό (30-40%) Το βασικότερο είναι ότι οι ουσίες αυτές ευρίσκονται σε μια ιδανική αναλογία σε κάθε γυρεόκοκκο.

 

Γύρη και διατροφή

Η γύρη ελέγχει το σωματικό μας βάρος.  ( Για αυτό το θέμα καθώς και για άλλες ιδιότητες της γύρης θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο )

Το σώμα μας επεξεργάζεται όλες τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που τρώμε και τις εξετάζει σύμφωνα με τον τύπο και την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Οι θερμίδες που καταναλώνουμε ανάλογα με τις θρεπτικές ουσίες συνδέονται με το ποσοστό μεταβολισμού μας, γενικά θα καθορίσουν αν βάλουμε λίπος, αν μείνουμε στο ίδιο μας βάρος ή αν χάσουμε βάρος.

Με την γύρη μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να γίνει αποδοτικότερο στην επεξεργασία ορισμένων θρεπτικών ουσιών και ορισμένων ομάδων τροφών.

Η γύρη περιέχει πάνω από 5.000 ένζυμα, σίγουρα είναι κατά πολύ περισσότερα απ΄ ότι ευρίσκονται σε οποιαδήποτε άλλη τροφή.

 

Οι κύριες γνωστές ευεργετικές ιδιότητες της γύρης σύμφωνα με την επιστήμη είναι:

01) Γύρη κατά του προστάτη των ανδρών

02) Η Γύρη αυξάνει την μακροζωία

03) Ομαλοποιεί τη νευρική και ενδοκρινή δραστηριότητα συστημάτων του ανθρωπίνου σώματος.

04) Ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την χοληστερόλη του αίματος.

05) Έχει προστατευτική επίδραση στο επίπεδο της πεπτικής οδού.

06) Ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

07) Αφαιρεί την κούραση από το σώμα και ενισχύει την πνευματική διαύγεια και την σωματική δραστηριότητα.

08) Καταπολεμά ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

09) Η γύρη ενισχύει την πέψη και βελτιώνει την όρεξη των ανθρώπων.

10) Ρυθμίζει τη σεξουαλική δραστηριότητα του αρσενικού.

11) Αυξάνει την μακροζωία

 

Καλό είναι επίσης να γνωρίζουμε πώς η γύρη είναι από τα δυσκολοχώνευτα τρόφιμα και αυτό γιατί στο ανθρώπινο σώμα απουσιάζουν εκείνα τα ένζυμα που χρειάζονται να αφομοιώσουν το εξωτερικό περίβλημα της γύρης.

Θέμα: η γύρη

Δεν βρέθηκαν σχόλια.

Νέο σχόλιο