Βιολογικός τρόπος φύλαξης κτισμένων τελάτων

 

Θα σας παρουσιάσω ένα βιολογικό τρόπο να αποθηκεύουμε τα τελάρα που έχουμε τρυγήσει και θέλουμε να τα γλυτώσουμε από τον κηρόσκορο.

Είναι τρία απλά βήματα χωρίς χημικά που θα μας αφήσουν κατάλοιπα στα κεριά και αν δεν είναι πολύ καλή η αποθήκη μας μπορεί πάλι να προβληθούν από το κηρόσκορο.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι σακούλες σκουπιδιών μεγάλο μέγεθος και ταινία αμπαλάζ.

 

Πρώτο στάδιο :

Βάζουμε τα τελάρα μέσα σε καταψύκτη η ακόμα και σε κατάψυξη ψυγείου ή σε ψυγείο οι χρόνοι που θα τα αφήσουμε μέσα σας τους αναφέρω ποιο κάτω.

Πίνακας θερμοκρασιών θανάτωσης του κηρόσκορου:

Θερμοκρασία : - 17 Κελσίου = 1 ώρα και 30 λεπτά

Θερμοκρασία : - 07 Κελσίου = 4 ώρες και 30 λεπτά

Θερμοκρασία : + 05 Κελσίου = 20 ημέρες

Θερμοκρασία : + 46 Κελσίου = 1 ώρα και 20 λεπτά

Θερμοκρασία : + 49 Κελσίου = 40 λεπτά της ώρας.

Στον άνω πίνακα είδαμε και θερμοκρασίες όχι μόνο ψύξης αλλά και θερμοκρασίες θέρμανσης .

Παρατήρηση : Σε θερμοκρασίες θέρμανσης υπάρχει μεγάλος φόβος να αλλοιωθούν οι κηρύθρες ( προτείνω την ψύξη ). Με την ψύξη ή τη θέρμανση καταστρέφουμε και όλες της ασθένειες που μπορεί να έχει το τελάρο ( Εξαιρείτε η Αμερικανή Σηψιγονία που εκεί καίμε τη κυψέλη κομπλέ. )

 

Δεύτερο στάδιο :

Βγάζουμε τα τελάρα και τα αφήνουμε σε ένα τραπέζι να στεγνώσουν ( να φύγει η υγρασία για να μην σαπίσουν τα κεριά στα τελάρα.

Ο χρόνος που τα αφήνουμε κυμαίνετε από το σημείο που τα αφήνουμε να στεγνώσουν, αυτό το κρίνετε εσείς , ταυτόχρονα καθαρίζουμε τα τελάρα μας από υπολείμματα πρόπολης και κεριών.

 

Τρίτο στάδιο:

Βάζουμε τα τελάρα μέσα σε σακούλες και τα κλείνουμε καλά με ταινία μεγάλη ( αμπαλάζ ) και τα τοποθετούμε στο χώρο μας μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε την επόμενη άνοιξη.

Μπορεί να σας φαίνετε δύσκολο και χρονοβόρο . Εφαρμόζω χρόνια αυτή την τεχνική χωρίς ποτέ να μου δημιουργήσει πρόβλημα στα τελάρα και την άνοιξη μεταφέρονται ποιο εύκολα για την τοποθέτηση στα μελίσσια μου .

Παρατήρηση : Αν μεταφέρεται τα τελάρα έτσι στα μελίσσια σας μαζεύετε της σακούλες από το χώρο λόγο καθαριότητας γιατί τη σακούλα δεν την αφομοιώνει η φύση.

 

Θέμα: Βιολογικός τρόπος φύλαξης κτισμένων τελάτων

Δεν βρέθηκαν σχόλια.

Νέο σχόλιο