Μελισσοθεραπεία ή θεραπεία μέσα από τα προϊόντα της μέλισσας.

2015-10-25 00:00

Από τα βάθη των αιώνων ή θεραπεία σε ανθρώπους ασθενείς, τραυματίες από ατυχήματα ή πολέμους ή η θεραπεία στα άρρωστα αλλά λιγοστά και πολύ αναγκαία για εκείνη την εποχή οικόσιτα ζώα τους, γινόταν με διάφορα βότανα και φυτά αλλά και με τα προϊόντα που παίρνανε μέσα από τις κυψέλες των μελισσών.

Ο βασιλικός πολτός, η γύρη, η πρόπολη, το ακατέργαστο μέλι με την κηρήθρα και το δηλητήριο των μελισσών είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιούσε o Πατέρας της Ιατρικής Επιστήμης ο παθολόγος Ιπποκράτης για την αρθρίτιδα, τους πόνους των εντέρων, το κλείσιμο των πληγών κ.α.

Πολύ πιο πριν από τον Ιπποκράτη υπήρξαν οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι και αυτοί ασχολήθηκαν με τα προϊόντα της μέλισσες και φτάσανε να θεραπεύουν σημαντικές ασθένειες εκείνης της εποχής.

Στην σύγχρονη εποχή και κατά το έτος 1888 ο Αυστριακός παθολόγος Phillip Terc άρχισε τη σύγχρονη μελέτη του δηλητηρίου και των σκόπιμων τσιμπημάτων μελισσών όταν δημοσίευσε το άρθρο του "Έκθεση για μια ιδιαίτερη σύνδεση μεταξύ του δηλητηρίου της μέλισσας και του ρευματισμού".

Σήμερα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο κλινικές που βασίζονται για την ίαση των ασθενών τους στην apitherapy, η λέξη είναι σύνθετη και αποτελείται από την λατινική λέξη a p i s που σημαίνει μέλισσα και την ελληνική t h e r a p y που σημαίνει θεραπεία. Χιλιάδες επαγγελματίες ιατροί σ΄ όλον τον κόσμο ασχολούνται με την μελισσοθεραπεία γιατί τα προϊόντα αυτά θεωρούνται αποτελεσματικά ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, από την αρθρίτιδα και το χρόνιο πόνο στην σκλήρυνση κατά πλάκας και τον καρκίνο, αν και λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει μέχρι τώρα τα οφέλη τους στην τελευταία ασθένεια.

 

Τα πέντε δημοφιλή προϊόντα μελισσών λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους να θεραπευθούν οι διάφοροι ασθένειες.

 

1 ) Το Δηλητήριο των Μελισσών

Ο πρώην μελισσοκόμος Charles Mraz από το Μιντλέμπουρι στο Βέρμοντ, των ΗΠΑ πιστώνεται με τη διάδοση της θεραπείας πολλών ασθενειών μέσου του δηλητηρίου των μελισσών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄40.

Οι έρευνές του και τα πειράματα του είχαν αρχίσει από πιο νωρίς. Είτε με τη βελόνα είτε από το πραγματικό τσίμπημα μελισσών.

Οι χημικές μελέτες δείχνουν ότι το δηλητήριο περιέχει διάφορες ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, συμπεριλαμβανομένου της Μελιτίνης και της Απαμίνης.

Η πρώτη υποκινεί την παραγωγή κορτιζόνης, ή οποία ενεργεί σαν αντιφλεγμονώδες. Το δηλητήριο έχει χρήση στην τενοντίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.

 

2 ) Η Γύρη των Μελισσών

Έχει χρήση σαν διατροφικό συμπλήρωμα, διότι προσδίδει ενέργεια στους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς. Αυτό το προϊόν των μελισσών με καθημερινή χρήση συμπληρώνει τις πρωτεΐνες, τις βιταμίνες, και τα ανόργανα άλατα που χρειάζεται ο κάθε οργανισμός ημερήσια.

Μερικοί διατροφολόγοι-αλλεργιολόγοι θεωρούν ότι η γύρη μελισσών είναι μια ευεργετική επεξεργασία για τις εποχιακές αλλεργίες, επειδή λαμβάνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε μικρές ποσότητες ενισχύει την αντίσταση του οργανισμού στις ανοιξιάτικες αλλεργίες στη γύρη.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η γύρη μελισσών βοηθά τους αθλητές να βελτιώσουν την απόδοση τους. Οι διάφοροι γεροντολόγοι προτείνουν διατροφικά συμπληρώματα γύρης, υποστηρίζοντας ότι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

 

3 ) Το Ακατέργαστο Μέλι

Το ακατέργαστο μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας και μιας φυσικής αποθήκης των βιταμινών β και των διάφορων ανόργανων αλάτων.

Έχει τις ήπιες αντιβακτηριακές και αντιβιοτικές ιδιότητες, και μπορεί να βοηθήσει καταπραΰνοντας τους πονόλαιμους.

Εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτό θεωρούν ότι το ακατέργαστο μέλι, που δεν έχει φιλτραριστεί, υποβαλλόμενο σε θερμική κατεργασία, είναι υγιεινότερο από το επεξεργασμένο μέλι.

Σε πολλές μελέτες, το ακατέργαστο μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για να καταστείλει τη βακτηριακή αύξηση, ιδιαίτερα των ανοικτών πληγών.

 

4 ) Ο Βασιλικός Πολτός

Είναι μια άσπρη γαλακτώδης ουσία που παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών μελισσών, είναι η μοναδική τροφή των βασιλισσών που επίσης η κατανάλωση της την επεκτείνει εντυπωσιακά τη ζωή της καθώς και την γονιμότητά της.

Ο Βασιλικός Πολτός βρίσκει εφαρμογή σε προβλήματα όπως η κούραση, η ανικανότητα, το άσθμα, αναζωογόνηση κυττάρων, ρύθμιση μεταβολισμού κ.α.

Επίσης έχουμε συχνή χρήση του στα καλλυντικά των γυναικών, μάσκες προσώπου, κρέμες ρυτίδων, κρέμες κατά της γήρανσης του δέρματος κ.α.

 

5 ) Η Πρόπολη

Είναι ισχυρό μυκητοκτόνο καθώς και βακτηριοκτόνο. Περιέχει αντιβακτηριακές ενώσεις και είναι αποτελεσματική ως καταπραϋντικό για τις αμυχές, μικρά τραύματα, γδαρσίματα και μώλωπες.

Είναι επίσης μια σημαντική πηγή φλαβονοϊδών και ισχυρών αντιοξειδωτικών που βοηθούν σημαντικά στο να αποτρέψουν την καταστροφή κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.